Protokół z zebrania PTB (12.10.2013)

Dostosuj czcionkę

Ad.1

Prezes Towarzystwa Ewelina Surniak powitała przybyłych przedstawicieli kół
i poprosiła o krótkie przedstawienie się nowych członków. Następnie przewodniczący kół przedstawili ustną relację z dotychczasowych działań. Omówili zrealizowane przedsięwzięcia: konkursy, warsztaty, konferencje, akcje promujące czytelnictwo prowadzone przy współpracy z innymi instytucjami i lokalnymi samorządami. Przedstawili też plany działalności na najbliższy okres. Szczegółowe pisemne sprawozdania z działalności kół za 2013 r. będą przesłane do siedziby PTB do końca stycznia 2014 r.

Ad.2

Prezes PTB zwróciła się do wszystkich członków z prośbą o wsparcie w prowadzeniu strony internetowej, szczególnie o przesyłanie gotowych informacji na temat prowadzonych działań, zdjęć, aby można je było umieścić na stronie internetowej PTB.
Następnie Dorota Szczęśniak omówiła sprawy formalne związane z deklaracjami członkowskimi, opłatami składek, wydawaniem legitymacji i rozdała uaktualnione listy członków poszczególnych kół oraz przypomniała podjęte uchwały w sprawie składek i zasady przydzielania legitymacji członkowskich.

Ewelina Surniak odczytała także List intencyjny dla Programu „Konserwacja i rewitalizacja dziedzictwa kulturowego” w ramach Mechanizmu Finansowego EOG 2009-2014
i Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2009-2014 jak też Programu Boni –Pro-Arte- ogólnopolskiego programu terapii przez sztukę prowadzonego przez Zakon Bonifratrów w Polsce, który został podpisany pomiędzy liderem projektu: Domem Zakonnym pod wezwaniem Trójcy Przenajświętszej w Krakowie a Polskim Towarzystwem Biblioterapeutycznym.

Ad. 3

Kolejnym punktem spotkania był warsztat przeprowadzony przez Dorotę Bełtkiewicz z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie. Podczas prezentacji autorka przedstawiła swoją publikację pt. „Rrromek i Rrradek”, która jest pierwszą interaktywną książką z cyklu DBAJKI-GADAJKI, tworzonego z myślą o usprawnieniu dziecięcej wymowy. Fabuła bajki edukacyjnej – w doskonały sposób połączona z ćwiczeniami logopedycznymi, uatrakcyjniona o humorystyczne elementy i ciekawe animacje – ma nie tylko pomóc w treningu artykulacyjnym, ale także oswoić z trudnościami i zmotywować do wytrwałej pracy. Zaprezentowane gry i zabawy mogą być wykorzystane do pracy z dziećmi z problemami logopedycznymi i zaniżoną samooceną.

Ad. 4

Ostatnim punktem spotkania była prezentacja książek przydatnych w biblioterapii, a ponieważ na zaproszenie do udziału w spotkaniu odpowiedziała Małgorzata Dawid-Mróz, autorka „Bajek o życiu” mogliśmy obejrzeć prezentację tej książki przygotowaną przez samą autorkę.

Następnie głos zabrała Pani Prezes podając przykład publikacji w języku angielskim „The Novel Cure: An A-Z of Literary Remedies”, która jest bibliograficznym poradnikiem medycznym , ale innym. Niezależnie od schorzenia, czy jest to kontuzja palca czy smutek na stronach tej książki znajdziemy lekarstwo w formie powieści – jednej lub kilku, które pomogą nam przezwyciężyć chorobę. Autorzy publikacji przekonują, że książka przeczytana w odpowiednim momencie ma moc, dosłownie, zmienienia naszego życia. „The Novel Cure” przypomina o tej mocy. Nowe podejście do książek, które czytamy i tych, które kurzą się na naszych półkach, napisane z wiedzą , pasją i humorem.

Agnieszka Chamera przedstawiła pomysł, aby zwrócić się do wydawnictw z propozycją wydania na polskim rynku takiego poradnika książek polecanych przez biblioterapeutów np. pod hasłem „Polskie Towarzystwo Biblioterapeutyczne poleca” i wydanych jako seria bądź cykl wydawniczy. Wanda Matras przytoczyła przykład z Wielkiej Brytanii książek wydawanych w serii „Logos terapia – leczenie słowem”. Pomysł został zaakceptowany i po zorientowaniu się w wydawnictwach czy jest on możliwy do zrealizowania i pod jakimi warunkami ma być omówiony szczegółowo na kolejnym spotkaniu.

Następnie przedstawiciele kół zaprezentowali przywiezione ze sobą książki. Ich szczegółowy wykaz znajduje się w załączniku do protokołu i zostanie umieszczony na stronie internetowej.

Protokołowała

Dorota Szczęśniak – sekretarz PTB

Dołącz do nas na Facebooku!

FAQ - najczęśniej zadawane pytania

1. Dlaczego nie widzę aktualności na stronie?

2. Dlaczego na stronie są informację o błednie załadowanych modułach (krzyżyki, kwadraty)?

3. Dlaczego menu chowa się pod banerem SKIBY?

Odpowiedzi na wyżej postawione pytania znajdują się w w zakładce Kontakt - FAQ najczęściej zadawane pytania.

Członkostwo w Polskim Towarzystwie Biblioterapeutycznym

Aby zostać członkiem PTB należy złożyć wypełnioną deklarację  w najbliższym miejsca zamieszkania Kole PTB.

czytaj więcej o członkostwie...

Pobierz Formularz Deklaracji

Odsłon artykułów: